|
www.slubiwesele.eu Forum i portal Ślub i Wesele
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
WIDEOFILM
Dołączył: 04 Mar 2006
Posty: 25
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: LUBLIN
|
Wysłany: Pią 14:06, 09 Lut 2007 Temat postu: PODSTAWOWE ZASADY HIGIENY PODCZAS PRZYJĘĆ |
|
|
PODSTAWOWE ZASADY HIGIENY,KTÓRE
POWINNY BYĆ PRZESTRZEGANE PRZY
ORGANIZACJI PRZYJĘĆ PRYWATNYCH
1.Wyeliminować wszystkie potrawy z dodatkiem surowych jaj
na przykład: serki na zimno, torty z kremami przygotowanymi
z surowych jaj, majonezy, tatar z jajkiem. Niedopuszczalne jest
stosowanie jaj stłuczek.
2.Jaja używane do potraw, ciast, klusek itp. dokładnie myć przed
wybiciem i wyparzaæ przez 10 sek. we wrzącej wodzie.
3.Dania garmażeryjne typu: sałatki jarzynowe, ryby w galarecie,
nóżki w galarecie, potrawy z mięs mielonych /pasztety,rolady,klops/
wyroby podrobowe bezpośrednio po przygotowaniu przechowywać
w lodówce.
4.Przechowywać surowe mięso, kurczaki i jaja w domowych lodówkach
na oddzielnych półkach izolując je od gotowych potraw poprzez
szczelne opakowanie.
5.Wszystkie potrawy przygotowywać wyłącznie ze świeżych surowców
wiadomego pochodzenia możliwie jak najkrócej przed przyjęciem.
/mięso wyłącznie badane weterynaryjnie/
6.Sprzęt i narzędzia używane do czyszczenia warzyw,ryb,podziału mię-
sa kurcząt po zakończeniu tych czynności dokładnie umyć,wyparzyć.
Sprzętu niewyparzonego nie wolno używać do porcjowania gotowych
wyrobów.
7.Potrawy łatwo psujące się przygotowywać w ilościach odpowiadają
cych liczbie gości, tak aby nie były one spożywane przez kilka dni.
8.Wszystkie potrawy łatwo psujące przechowywać wyłącznie w czys-
tych i sprawnych lodówkach w temp od 0 st. do +4 st.C
9.Przy przygotowywaniu przyjęcia przestrzegać skrupulatnie higieny
osobistej, sprzętu, urządzeń i pomieszczenia kuchni.
OSOBY przygotowujące posiłki powinny często myć ręce, mieć zakryte
włosy, zabezpieczyć własną odzież czystym fartuchem roboczym. Potraw
nie mogą przygotowywać osoby chore zwłaszcza na choroby układu
pokarmowego. Osoby pracujące bezpośrednio z żywnością winny
legitymować się ważną książeczką zdrowia.
W pomieszczeniu kuchennym należy zachować czystość ,nie gromadzić
odpadków, nie dopuszczać do przebywania zwierząt domowych
jak psy lub koty.
OPRACOWANIE: WSSE Lublin
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
młodywawa
Dołączył: 03 Mar 2010
Posty: 3
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 1/3
|
Wysłany: Śro 23:16, 03 Mar 2010 Temat postu: |
|
|
bardzo trafne zasady
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
dominika4
Dołączył: 30 Lis 2016
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 13:28, 30 Lis 2016 Temat postu: |
|
|
trzeba dobrze wyglądac i pachniec
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
drapek
Dołączył: 13 Lut 2020
Posty: 3
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 12:29, 13 Lut 2020 Temat postu: |
|
|
Dzieki za info
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
pawelww
Dołączył: 01 Cze 2021
Posty: 76
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 10:30, 08 Cze 2021 Temat postu: |
|
|
Dzięki tym zasadom można sobie zaoszczędzić neiprzyjemnych sytuacji i wesele wspominać doskonale
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|